2017 EHPA Symposium

Sep 2017
20th
09:00 AM
Melbourne Convention Exhibition Centre, 1 Convention Centre Place South Wharf Victoria Australia 3006

Sessions

  • Streams
  • All about Food
Time
Session
Duration
Cost
8:30 AM
  • Wednesday 20 September 2017

    Registration

    30 mins
9:00 AM
  • Master of Ceremonies
    Elliot Hill

    Elliot Hill Elliot Hill is a Food Safety Science Officer, in the food safety and regulation... More

    9 mins
  • Welcome to Country - Aunty Joy Murphy, AO

    Welcome to Country

    Aunty Joy Murphy AO

    Aunty Joy Murphy, AO, is an Indigenous Australian and senior Wurundjeri elder of the Kulin... More

    15 mins
9:15 AM
  • Symposium Opening
    Professor Charles Guest

    Professor Charles Guest is Victoria's Chief Health Officer, and past President of the... More

    20 mins
9:35 AM
  • EHPA Welcome

    Welcome to the Symposium from Sarah Annells - EHPA National President

    Sarah Annells

    Sarah graduated from Flinders University with a Bachelor of Applied Science (Environmental... More

    10 mins
9:45 AM
  • Keynote Address:The opportunities are in the cracks, including promotions

    Rapid innovations in technology is opening up new and exciting opportunities. But in a world of fake news, fake reviews and general information overload how do we go about identifying the right opportunities and more importantly, how do we integrate them successfully with our existing processes? This presentation will discuss some emerging technology trends for environmental professionals and practical approaches to building the digital capabilities every organisation will need in the future.”

    Simon Waller

    Simon is the author of two books, ​The Digital Champion: Connecting the dots between... More

    1 hour
10:45 AM
  • Morning Tea
    30 mins
11:15 AM
  • Room 104 - Workshop A:The Food Act - 79 shades of grey

    When  is a sale a sale and when is premises a premises?

    Emma Gaul, Project Manager and Cameron Huntington, Senior Food Safety Policy Officer, DHHS

    Emma Gaul

    Emma is a Project Manager in the Food Safety Unit at the Department of Health.

    Cameron Huntington

    Cameron is a Senior Food Safety Policy Officer and has been with Department's food safety unit... More

    50 mins
  • Room 103 - Workshop B: Workshop: Q and A session on food labelling and food compositional standards

    Workshop: Q and A session on food labelling and food compositional standards with Paul Goldsmith


     

    Paul Goldsmith

    Paul is a qualified food technologist and has had working experience within the food industry... More

    50 mins
  • Room 102 - Workshop C: Working in a War Zone - EHO experiences from the front line

    Working under the auspices of the World Health Organisation, Shannon McKiernan will speak about his recent stint in Iraq, helping to set up a hospital outside Mosul and training Iraqi’s to take over. Hear his first hand experiences on what it’s like to be in one of the most dangerous places on earth.

    Shannon McKiernan

    Shannon is considered one of Environmental Health’s outstanding leaders. He continues to... More

    50 mins
  • Room 101 - Workshop D: Secondary school immunisation incentive program

    Julie Johns, Immunisation co-ordinator & Glen Howard, Team Leader Cardinia Shire Council - Kernow Environmental Services

    Glenn Howard

    Glenn was appointed as Team Leader of Environmental Health at Shire of Cardinia in 2012. In... More

    Julie Johns

    Julie has been the Immunisation Administration Coordinator with Kernow Environmental Services... More

    50 mins
12:00 PM
  • Lunch
    45 mins
12:45 PM
  • Room 104 - Workshop E:The Food Act - 79 shades of grey

    When  is a sale a sale and when is premises a premises?

    Emma Gaul, Project Manager and Cameron Huntington, Senior Food Safety Policy Officer, DHHS

    Emma Gaul

    Emma is a Project Manager in the Food Safety Unit at the Department of Health.

    Cameron Huntington

    Cameron is a Senior Food Safety Policy Officer and has been with Department's food safety unit... More

    45 mins
  • Room 103 - Workshop F: A Q & A session on food labelling and food compositional standards

    Workshop: Q and A session on food labelling and food compositional standards with Paul Goldsmith


     

     

    Paul Goldsmith

    Paul is a qualified food technologist and has had working experience within the food industry... More

    45 mins
  • Room 102 - Workshop G: Working in a War Zone - EHO experiences from the front line

    Working under the auspices of the World Health Organisation, Shannon McKiernan will speak about his recent stint in Iraq, helping to set up a hospital outside Mosul and training Iraqi’s to take over. Hear his first hand experiences on what it’s like to be in one of the most dangerous places on earth.

    Shannon McKiernan

    Shannon is considered one of Environmental Health’s outstanding leaders. He continues to... More

    45 mins
  • Plenary - Workshop H: Dust off that nuisance

    Roy Russell, City of Melton & Louisa Dicker, Macpherson and Kelley

    Louisa Dicker

    Within the local government authorities sector, Louisa is a highly sought after prosecutor and... More

    Roy Russell

    Roy graduated from Melbourne University with a Bachelor of Science (Microbiology) and worked as... More

    45 mins
1:30 PM
  • High pressure processing: striking the balance between innovation and meeting food safety objectives

    Sandra Olivier, Research Scientist, CSIRO Agriculture and Food

    Sandra Olivier

    Sandra is a food microbiologist in the Food Safety and Stability Group at the CSIRO. Since 2003,... More

    40 mins
2:10 PM
  • Regulation of raw drinking milk for sale to consumers in New Zealand

    Carla Hutchinson, Specialist Adviser Dairy Products in the Animal and Animal Products Directorate, Regulation and Assurance Branch, Ministry for Primary Industries

    Carla Hutchinson

    Carla Hutchinson graduated from Massey University having obtained a Bachelor of Technology... More

    40 mins
2:50 PM
  • The Future of Food

    Lauren Bruce, Gram Magazine

    Lauren Bruce

    30 mins
3:20 PM
  • Afternoon Tea
    20 mins
3:40 PM
  • The long road - Meningococcal W and the vaccination response

    Dr Brett Sutton, Deputy Chief Health Officer - Communicable Disease, Department of Health and Human Services

    Dr Brett Sutton

    Deputy Chief Health Officer - Communicable Disease at the Victorian Department of Health and... More

    40 mins
4:20 PM
  • What is more painful ….vaccinations or anti-vaxers?

    Stephen Pellissier, Manager Immunisation, Department of Health and Human Services

    Stephen Pellissier

    Stephen has over thirty years’ experience in the immunisation and public health fields.... More

    40 mins
5:05 PM
  • EHPA Annual General Meeting
    25 mins
6:30 PM
  • Welcome Function Plus 5 South Wharf

    Plus 5 takes a little inspiration from the food traditions of Spain and Italy to bring wood fired tapas and pizza to the heart of South Wharf. Great networking opportunity! Join us and get to know your fellow delegates or catch up with old friends.

    Time 6.30 – 8.30pm

    37 South Wharf Promenade, South Wharf, VIC 3006

    2 hours
  • Welcome Function Plus 5 South Wharf

    Plus 5 takes a little inspiration from the food traditions of Spain and Italy to bring wood fired tapas and pizza to the heart of South Wharf. Great networking opportunity! Join us and get to know your fellow delegates or catch up with old friends.

    Time 6.30 – 8.30pm

    37 South Wharf Promenade, South Wharf, VIC 3006

    2 hours
    $20.00
Time
Session
Duration
Cost
8:30 AM
  • Thursday 21 September 2017
    8.33 hours
9:00 AM
  • Welcome to Symposium, Tim Eaton, Acting Chief Executive Officer, EPA Victoria

    As A/Chief Executive Officer, Environment Protection Authority Victoria, Tim will open Day 2 of the symposium, provide an update on the EPA reform including the OPLEs program and introduce Dr Andrea Hinwood, Chief Environmental Scientist, EPA Vic.

    Tim Eaton

    Tim is currently the Executive Director of Assessments where he leads about 100 staff making... More

    30 mins
9:30 AM
  • Keynote Address - Dr Andrea Hinwood

    Dr Andrea Hinwood (B.Sc., M.AppSc., PhD) is an accomplished environmental scientist with specialist expertise in environmental exposures and human health.

    Previously an Associate Professor at Edith Cowan University and a sessional member of the State Administrative Tribunal of Western Australia, Dr Hinwood was appointed to the position of Chief Environmental Scientist at Environment Protection Authority Victoria in May 2017.

    A widely respected communicator and advocate of science, Dr Hinwood has recorded a host of both national and international achievements in the areas of environmental science and health, applied research and environmental policy development.

    Dr Hinwood's career with Environmental Protection Authority Western Australia, where she was appointed Deputy Chair and Board member, included the provision of strategic direction and high level advice to government,  a review of fire management and environmental health impacts in the southwest and range lands of WA, and the development and Implementation of Air Quality Management Plan for Perth.

    As a member of a number of international, national and state-based committees, working groups and boards, Dr Hinwood has continued to contribute at a high level to the development of environmental science more broadly. Dr Hinwood continues to be a member of both the Air Pollution and Health Network of the Air Quality Coordinating Committee in Western Australia, and the Management Committee at the Centre for Ecosystem Management at Edith Cowan University.

    Dr Hinwood brings to the position a wealth of both practical and policy-based environmental exposure expertise, and valued contributions to the fuel management discussion and environmental policy approach in Western Australia.

    Dr Andrea Hinwood

    Dr Andrea Hinwood (B.Sc., M.AppSc., PhD) is an accomplished environmental scientist with... More

    1 hour
10:30 AM
  • Morning Tea
    30 mins
11:00 AM
  • Stopping Salmonella in NSW retail
    Ben Lees

    Ben Lees, Executive Officer at NSW Food Authority, is an EHO on a mission to reduce foodborne... More

    40 mins
11:40 AM
  • Body Art - Industry perspective

    Richard will talk about his history in the industry, dodgy obscene practices that encouraged me to want to train, photos of emerging methods, and his Intention to train and qualify practitioners.

    Richard Anthony, CEO EZE Training

    Richard Anthony

    I have a passion for creating safety awareness in Skin Penetration services within the Body... More

    40 mins
12:30 PM
  • Lunch
    30 mins
  • Field trip 1: Monash University: Food Innovation, from conception to shelf

    Travel by Bus to Monash University Campus, Food Innovation, from conception to shelf’

    The tour is on food innovation and how we support Aussie businesses to innovate. 

    2.5 hours
1:00 PM
  • Room 104 - Field Trip 6 In-depth look into the Body Art Industry

    Need to know more about the Body Art Industry? This Session will cover:

    Type of services offered within the industry – from underground to retail

    Latest trends, with services in the body art industry,

    • Equipment of the trade

    • Trips and traps

    • What to look for

    • Questions to ask operators

    • Autoclaving, sterilization

    • Bad practice,

    Where we  think the industry and legislation is heading

     

    Richard Anthony

    I have a passion for creating safety awareness in Skin Penetration services within the Body... More

    Lisa Hughes

    Lisa has worked as an Environmental Health professional for 15 years, specialising in food... More

    2 hours
  • Field trip 4: Filtration system and bay health presentation at Melbourne Aquarium

    Walk from  the MCEC to commence tour at the Melbourne Aquarium. Tour starts 1.30pm sharp.

    2 hours
  • Field trip 2: Drone demonstration

    Travel by Bus to Port Melbourne where there will be a demonstration of Drone Technology.

    2 hours
  • Field trip 3: Tesla smart car demonstration

    TBC

    2 hours
  • Plenary - Field Trip 5 All About Food - Concurrent Sessions

    Presentation 1: Glen Eira City Council Risk Assessment Program and how the risk results are incorporated into the follow up inspection policy. Tammy Gelley, Glen Eira City Council.

    Presentation 2: Importers and non-compliant labelling, Kim Rogerson, City of Greater Dandenong

    Presentation 3: Killing two birds with one stone - multiple businesses operating from one food premises, Angela Minglis & Maria Dray, Linda Fortey, City of Melbourne

    Tammy Gelley

    Tammy is a highly skilled and knowledgeable public health professional, who successfully... More

    Maria Dray

    Maria commenced her career in Environmental Health at the City of Melbourne in 2001 as an IBL... More

    Angela Minglis

    Angela graduated from Swinburne in 1989 and has worked  as an EHO for a number of Councils... More

    Kim Rogerson

    Kim has been involved in the food industry for over 35 years. Her history with food began in... More

    Linda Fortey

    Linda currently works as a Senior Environmental Health officer at the City of Melbourne where... More

    2 hours
3:00 PM
  • Afternoon Tea
    20 mins
3:20 PM
  • Epidemic Thunderstorm Asthma
    Dr Clare Looker

    Speaker Biography – Dr Clare Looker Clare is a public health registrar at the Department... More

    45 mins
4:05 PM
  • Reducing Red Tape
    Matthew Butlin

    Matthew Butlin has been the Victorian Red Tape Commissioner since September 2015 and was... More

    45 mins
4:50 PM
  • Closing
    10 mins
7:00 PM
  • Black Tie Dinner at Sea Life Aquarium
    4.5 hours
  • Black Tie Dinner at Sea Life Aquarium
    4.5 hours
    $125.00
Time
Session
Duration
Cost
8:30 AM
  • Friday 22 September
    7.5 hours
9:00 AM
  • Friday Welcome

    Environmental Health Professionals Australia

    10 mins
9:10 AM
  • Maddocks Awards Ceremony
    15 mins
9:25 AM
  • Keynote Address - The use of  new technology in Emergency Management, Tony Murphy

    The use of  new technology in Emergency Management

    Tony Murphy, Acting Emergency Management Commissioner

    Tony Murphy

    Tony Murphy is the Deputy Commissioner and Director of Capability and Response for Emergency... More

    1 hour
10:25 AM
  • Morning Tea
    35 mins
11:00 AM
  • Room 102 - Workshop I:The Food Act. 79 shades of grey

    When  is a sale a sale and when is premises a premises?

    Emma Gaul, Project Manager and Cameron Huntington, Senior Food Safety Policy Officer, DHHS

    Emma Gaul

    Emma is a Project Manager in the Food Safety Unit at the Department of Health.

    Cameron Huntington

    Cameron is a Senior Food Safety Policy Officer and has been with Department's food safety unit... More

    45 mins
  • Room 101 - Workshop J: Preserving Food Workshop

    Preserving Workshop

    Gabrielle Allen, Senior Food Science Officer, Department of Health and Human Services

    Gabrielle Allen

    Gabrielle is a qualified food technologist and has had working experience within the food... More

    45 mins
  • Room 104 - Workshop K: Noise Workshop - “I can just hear it ..... I cannot sleep”

    Bert Zerbst, Specialist Applied Scientist, noise management, EPA Environmental Solutions

    Bert Zerbst

      Bert has an Associate Diploma of Engineering (Electronics) obtained from Swinburne... More

    45 mins
  • Room 103 - Workshop L: Odour Workshop - What Exactly are Offensive Odours?

    Chris Bydder, Team Leader, Field, EPA Metropolitan Region

    Chris Bydder

    Chris has a master’s degree in Environmental Engineering and Honours degree in Chemistry.... More

    45 mins
  • Plenary - Workshop M: Activations of MSIA in Hume following recent emergencies
    Tony Gullone

    Tony’s first role as an EHO started in 1998 at the City of Darebin soon after graduating,... More

    Grainne O'Sullivan

    Graduating in Ireland 2010 with a Bachelor of science Environmental Health, Grainne worked with... More

    45 mins
11:45 AM
  • Room 102 - Workshop N:The Food Act 79 shades of grey

    When  is a sale a sale and when is premises a premises?

    Emma Gaul, Project Manager and Cameron Huntington, Senior Food Safety Policy Officer, DHHS

    Emma Gaul

    Emma is a Project Manager in the Food Safety Unit at the Department of Health.

    Cameron Huntington

    Cameron is a Senior Food Safety Policy Officer and has been with Department's food safety unit... More

    45 mins
  • Room 104 - Workshop O: Noise Workshop - “I can just hear it .....I cannot sleep”

    Bert Zerbst, Specialist Applied Scientist, Noise Management, EPA Environmental Solutions

    Bert Zerbst

      Bert has an Associate Diploma of Engineering (Electronics) obtained from Swinburne... More

    45 mins
  • Room 101 - Workshop P: Preserving Food Workshop

    Gabrielle Allen, Senior Food Science Officer

    Gabrielle Allen

    Gabrielle is a qualified food technologist and has had working experience within the food... More

    45 mins
  • Room 103 - Workshop Q: Odour Workshop - What Exactly are Offensive Odours?

    Chris Bydder, Team Leader, Field, EPA Metropolitan Region

    Chris Bydder

    Chris has a master’s degree in Environmental Engineering and Honours degree in Chemistry.... More

    45 mins
  • Plenary - Workshop R: Sunset of Public Health and Wellbeing Regulations
    Karen Fletcher

    Karen Fletcher is a regulatory policy officer in the Health Protection Branch of  the... More

    45 mins
12:30 PM
  • Lunch
    45 mins
1:15 PM
  • Managing private drinking water supplies

    Catherine Feeney, Health Protection Officer and Andrew Lanchbery, Senior Technical Compliance Officer, Water Program, DHHS

    Catherine Feeney

    Catherine graduated in Ireland in 2008 with a Bsc Hons Environmental Health. Since then she has... More

    Andrew Lanchbery

    Andrew has worked in various roles in the water industry in Australia over the past 20 years. He... More

    45 mins
2:00 PM
  • The Power of Negotiation

    The Relationship you have with your client in a negotiation construct

    Robert Ishak

    Robert Ishak is co-founder and chairman of William Roberts Lawyers Robert has a bachelor of... More

    1 hour
3:00 PM
  • Afternoon Tea
    15 mins
3:15 PM
  • Holy Cannoli! You found what in my cannoli?

    Maribel Alfaro, Environmental Health Officer, City of Darebin

    Maribel Alfaro

    Maribel has worked as a Health Officer since 1999. A long standing member of the Darebin Health... More

    40 mins
3:55 PM
  • Symposium Close
    5 mins